Chios Booking

Chios - Mastic island

You are here: Mini τουριστικός

Αξιοθέατα της Χίου

Ένα ταξίδι στην Χίο είναι εμπειρία! Η Χίος είναι πολυμορφική και απρόβλεπτη. Με θαυμάσιες και πολυάριθμες παραλίες, με πετρόχτιστα παλιά αρχοντικά, με Βυζαντινές εκκλησίες και μεσαιωνικά χωριά. Με γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια, ή άλλα σκαρφαλωμένα στα βράχια απόκρημνων βουνών. Η Μυροβόλος Χίος με τα ταβερνάκια με τους Χιώτικους νόστιμους μεζέδες και με τους φιλόξενους κατοίκους. Τη μια στιγμή νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα κλασσικό Αιγαιοπελαγίτικο νησί και την επόμενη στον Μυστρά. Περπατάς σε καλντερίμια χωριών και περιμένεις να δεις πειρατές να εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά σου από το παρελθόν.

Η Χίος -το πέμπτο σε μέγεθος νησί του Αιγαίου- είναι ωραία, μοναδική, ευχάριστη και αξέχαστη! Με την μοναδική μαστίχα της, με τα πασίγνωστα αρωματικά μανταρίνια της, με την παράδοση της, με τα αρώματα των γιασεμιών και των λεμονανθών, θα σας ενθουσιάσει και θα σας ξαφνιάσει! Αφιερώστε μερικές μέρες παραμονής γιανα προλάβετε να την γνωρίσετε. Αξίζει τον κόπο!

 

Αξιοθέατα πόλης:

Κάστρο:
Έχει έκταση 180.000 τ.μ. και τα τείχη του περικλείουν οικισμό με περίπου 650 κατοίκους. Η κατοίκηση στο χώρο του Κάστρου μαρτυρείτε τουλάχιστον από τους ελληνιστικούς χρόνους ενώ ευρήματα πιστοποιούν την συνέχιση της κατοίκησης στους Ρωμαϊκούς και στους πρωτοβυζαντινούς χρόνους.
Ναοί των μεσοβυζαντινών χρόνων μαρτυρούνται από τις πηγές (10ου αι.) και από ευρήματα ανασκαφών (11ου αι.)

Βιβλιοθήκη Κοραή:

Είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1792 και περιλαμβάνει περίπου 130.000 τόμους.

Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη.

Αρχαιολογικό Μουσείο. Με ενδιαφέροντα εκθέματα βρίσκεται στην οδό Μουσείου, νότια του λιμανιού.

Ναυτικό Μουσείο. Είναι γνωστό ότι ακόμη και σήμερα οι Χιώτες είναι ιδιοκτήτες του περισσότερου από του μισού ελληνόκτητου στόλου. Το Βυζαντινό Μουσείο της Χίου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλεως (Πλατεία Βουνακίου). Το κτίριο του μουσείου είναι ένα οθωμανικό τζαμί.

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Χίου βρίσκεται στην οδό Ανδρέα Συγγρού, στο κέντρο της πόλεως. Συγκεκριμένα απέχει μόλις μερικά μέτρα από την κεντρική πλατεία (Πλατεία Βουνακίου). 

Σύντομη ιστορία της πόλης:
Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν δείξει ότι η Χίος κατοικήθηκε συνεχόμενα από το 6000 π.Χ. Η αρχαία πόλη χτίστηκε από Έλληνες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν από το 1000 π.Χ. Οι φιλολογικές μαρτυρίες μιλούν για μια πόλη ακμάζουσα και μεγάλη με τείχος για την προστασία από την επιδρομή πειρατών.
Από το ξεκίνημά της έως τώρα έχει περάσει μεγάλες περιόδους ευημερίας και παρακμής  και σε κάθε ανοικοδόμηση, η πόλη κάλυπτε πάντοτε την ίδια γεωγραφική περιοχή.
Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησί πήρε το όνομά του από το Χίο, το γιο του Ποσειδώνα ή του Ωκεανού. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν και Οφιούσα, Αιθάλη, Μάκρις και Πιτυούσα.
Γύρω στο 3000 π.Χ., εμφανίστηκαν στη Χίο, οι Πελασγοί. Αργότερα, στο νησί εγκαταστάθηκαν Αχαιοί, και το 1100 π.Χ. οι Ίωνες. Από τότε, η Χίος άρχισε σταθερά να προοδεύει και τον 6ο π.Χ. αιώνα έφθασε στο απόγειο της ακμής της. Οι Χιώτες παρήγαγαν περίφημο κρασί και καλλιεργούσαν την επική ποίηση και τη γλυπτική και εξασφάλιζαν τα προς το ζην από το δουλεμπόριο.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Όμηρος καταγόταν από τη Χίο και έζησε σε αυτήν τον 8ο αιώνα π.Χ.
Το 493 π.Χ., η Χίος υποδουλώθηκε στους Πέρσες και εξαναγκάστηκε να πολεμήσει στο πλευρό τους εναντίον των Ελλήνων. Σύντομα ελευθερώθηκε και από το 478 π.Χ. εντάχθηκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Η Χίος κατακτήθηκε το 1566 από τους Τούρκους. Το 1821 μαζί με τη Σάμο συμμετείχε στην επανάσταση, αλλά τον επόμενο χρόνο οι Τούρκοι θέλοντας να τους τιμωρήσουν έσφαξαν 85.000 άτομα. Η άγρια αυτή σφαγή της Χίου συγκλόνισε την κοινή γνώμη της Ευρώπης και ενέπνευσε καλλιτέχνες όπως τον συγγραφέα Βίκτωρ Ουγκώ (Victor Hugo) και τον ζωγράφο Ντελακρουά (Eugene Delacroix).

"Δασκαλόπετρα" Εκεί που δίδασκε ο όμηρος

Ένας ισχυρότατος σεισμός το 1881 στην Χίο άφησε πολλά θύματα και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές.
Η Χίος είναι η πατρίδα των Αδαμάντιου Κοραή, Ανδρέα Συγγρού, Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, Νεοφύτου Βάμβα και άλλων επιφανών Ελλήνων.
Την επισκέφτηκε ο απόστολος Παύλος κατά την επιστροφή του από το τρίτο ιεραποστολικό ταξίδι, όπου και παρέμεινε για μία μέρα. Την εποχή εκείνη βρισκόταν υπό ρωμαϊκή κατοχή.

Η Χίος ήταν αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές πόλεις των ελληνικών Αποικιών στην Ιωνία (Μικρά Ασία). Απέκτησε την ανεξαρτησία της και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα την 11/11/1912 που είναι και τοπική Αργία.

Μύλοι:
Στο 1,5 χλμ. βόρεια της πόλης βρίσκονται οι Μύλοι της Χίου χτισμένοι σε ένα μικρό λιμενοβραχίονα στην περιοχή Ταμπάκικα. Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, αναπτύχθηκε στη Χίο μιας μικρής κλίμακας βιομηχανική υποδομή. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, οι πολιτικές αλλαγές που διαδραματίστηκαν μετά στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη- που ήταν παραδοσιακές αγορές των Χιώτικων προϊόντων-καθώς επίσης και ο γρήγορος εκσυγχρονισμός της βιομηχανικής παραγωγής απέκλεισαν τις Χιακές βιομηχανίες.
Το κύριο προϊόν των μικρών βιομηχανιών της Χίου ήταν τα κατεργασμένα δέρματα, που παράγονταν στα Βυρσοδεψία, τα οποία βρίσκονταν στα βόρεια της πόλης στην περιοχή Ταμπάκικα. Οι 4 αυτοί ανεμόμυλοι ήταν μέρος της βιομηχανικής αυτής παραγωγής.

Επίσης στην πόλη της Χίου μπορείτε να:
• Απολαύστε τον καφέ σας στην πλατεία Βουνακίου κάτω από τεράστια πλατάνια ή μέσα στο πράσινο, στον Δημοτικό κήπο Χίου (πάνω από την πλατεία)
• πιείτε καφέ στην Προκυμαία με θέα την θάλασσα (το λιμάνι της Χίου)
• να κάνετε μια βόλτα στην Απλωταριά, το κέντρο της αγοράς της Χίου.

Κάμπος:
Προάστιο της πόλης προς τα Νότια. Ο Κάμπος από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού, είναι κατάφυτη έκταση στα νότια της πόλης που καλύπτεται κυρίως από περιβόλια εσπεριδοειδών.
Το χώρο επέλεξαν τόσο οι Γενοβέζοι, για να κτίσουν τις επαύλεις τους το 14ο αιώνα όσο και οι ντόπιοι αριστοκράτες στα μετέπειτα χρόνια. Δυστυχώς η σφαγή του 1822 και μετά ο σεισμός του 1881 κατέστρεψαν τα σημαντικά αυτά οικοδομήματα. Τα περισσότερα υπάρχοντα αρχοντικά έχουν κτισθεί στο τέλος του 19ου Αιώνα.

Ψηλοί τοίχοι από θυμιανούσικη πέτρα προστατεύουν την κάθε ιδιοκτησία από τους αέρηδες και το κρύο.
Τα περιβόλια ποτίζονται από πηγάδια με μάγγανο που στο παρελθόν το γύριζαν ζώα για να ανασύρουν νερό.

Καρφάς:
Τουριστική παραθαλάσσια περιοχή 7 χλμ. νότια της πόλης με πολλά ξενοδοχεία, τουριστική υποδομή και μια υπέροχη μεγάλη παραλία με χρυσή άμμο. Η θάλασσα είναι ζεστή και είναι κατάλληλη για παιδιά γιατί βαθαίνει πολύ αργά και σταδιακά.
Το καλοκαίρι έχει πολλούς παραθεριστές.

Θυμιανά:
Βρίσκονται 7 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού με περίπου 1600 κατοίκους. Είναι γνωστό για τα πολλά του νταμάρια από τα οποία εξάγεται η θυμιανούσικη πέτρα σε πολλές αποχρώσεις του καφέ, μπέζ και του κόκκινου χρώματος. Η εικονιζόμενη εκκλησία είναι το Αγίου Ευστρατίου και είναι ένα αριστούργημα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Στα 2χλμ από τα θυμιανά βρίσκεται το λιμάνι της Αγ. Ερμιόνης και ο Mέγας Λημιώνας.

Αυγώνυμα:
16 χιλιομέτρα από την πόλη της Χίου, σε ένα βραχώδη λόφο υπάρχει το γραφικό χωριό των Αυγωνύμων. Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και οι κάτοικοι του χωριού είναι πλέον πολύ λίγοι. Στη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, η θέα του Αιγαίου πελάγους και των Ψαρών, η μεσαιωνική θέση παρατηρητηρίου και η καθαρή παραλία «Ελίντα» αποτελούν μοναδικά μοτίβα για τους επισκέπτες.

Ανάβατος:
16 χλμ. από την πόλη, έχει χτιστεί σε ένα κωνικό βράχο 450 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, με  απόκρημνες πλευρές προς τα νότια και δυτικά και με μια μόνο πρόσβαση προς βόρεια.
Το χωριό εγκαταλείφθηκε μετά τις φοβερές σφαγές του 1822 και σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο για όλους τους Χιώτες. Είναι πλέον σχεδόν ερημωμένο, χωρίς μόνιμους κατοίκους.
Τα σπίτια μέσα από τα τείχη ήταν στενά και κατασκευασμένα από γκρι πέτρα με  επίπεδες  σκεπές, χαμηλές πόρτες και μικροσκοπικά παράθυρα σαν πολεμίστρες. Δίκαια αποκαλείται ο Μυστράς του Αιγαίου.

 

Λιθί:

Το τοπωνύμιο πιθανόν προέρχεται από το χαρακτηριστικό του «Αληθής Λιμένας» που δόθηκε στο σημείο αυτό από παλιούς ταξιδιώτες.
Το Λιθί είναι η γενέτειρα του Ανδρέα Συγγρού- η οικογενειακή κατοικία του οποίου ακόμη σώζεται- του Αγίου Νεκταρίου, του Αρχιεπισκόπου της Πεντάπολης. Το Λιθί είναι γνωστό ψαροχώρι. Το ηλιοβασίλεμα είναι ξεχωριστό και αξέχαστο. Αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς την αμμώδη παραλία του και να απολαύσει την όμορφη θάλασσα και το φρέσκο ψάρι.

Νέα Μονή:
Το μοναστηριακό συγκρότημα της Νέας Μονής, το επιφανέστερο μνημείο των μεσαιωνικών χρόνων στη Χίο, ιδρύθηκε στα μέσα του 11ου αι. με Βυζαντινή αυτοκρατορική χορηγία. Σύμφωνα με την παράδοση στη θέση όπου κτίσθηκε το «Καθολικό» είχε βρεθεί, από τρεις Χιώτες ασκητές, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, κρεμασμένη σε κλάδο μυρσίνης. Όταν ο Κωνσταντίνος ο Μονομάχος ανέβηκε στο θρόνο, ανοικοδομήθηκε το Καθολικό και στη συνέχεια διακοσμήθηκε με ψηφιδωτά. Το 1049 έγιναν τα εγκαίνια του ναού και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1055, επί της βασιλείας της Θεοδώρας (1055-1056).

Η Νέα Μονή είναι αποτελεί μνημείο διεθνούς σημασίας, αλλά επανειλημμένως καταστράφηκε τον 19ο αιώνα. Το 1822 λεηλατήθηκε από τους Τούρκους και επίσης καταστράφηκε από το σεισμό του 1881, ο οποίος προκάλεσε την κατάρρευση του τρούλου, της αψίδας του ιερού του καθολικού όπως επίσης και την καταστροφή πολλών μωσαϊκών. Στα νεότερα χρόνια έγιναν προσπάθειες για την αναστύλωση του μνημείου και τη διατήρηση των μωσαϊκών του καθολικού. Η Νέα Μονή ανήκει στα μνημεία που έχουν χαρακτηρισθεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προστατεύονται από την UNESCO.

Αρμόλια:
Είναι ένα μεσαιωνικό χωριό το οποίο έχει ξαναχτιστεί. Υπάρχουν μερικές αψίδες που έχουν απομείνει πάνω από τους στενούς δρόμους στο κέντρο του χωριού, οι οποίες δίνουν μια ιδέα της πραγματικής του όψης.  Οι Αρμολούσοι διατηρούν μια μακρόχρονη παράδοση στην κατασκευή και διακόσμηση κεραμικών όπως στάμνες, βάζα, κανάτες, κούπες και κύπελλα ώστε να υπάρχει μια θαυμάσια συλλογή τοπικών κεραμικών.
Σ' ένα λόφο επίσης στα δυτικά του χωριού βρίσκεται το βυζαντινό Κάστρο των Απολίχνων.

Πυργί:
Βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, Χαρακτηριστικά που κάνουν το χωριό μοναδικό είναι η μοναδική ασπρόμαυρη γεωμετρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών -ξυστά. Αυτή είναι μια τεχνική σκαλίσματος με το χέρι γεωμετρικών μοτίβων σε άσπρο και μαύρο. Μεσαιωνικό και αυτό με στενούς δρόμους, αμέτρητες εκκλησίες και τον βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων του 13ου αιώνα.
Τα σπίτια του χωριού είναι σφιχτά δεμένα το ένα με το άλλο ώστε να σχηματίζουν ένα συμπαγή δομή. Τα σοκάκια είναι πλακόστρωτα και στενά. Το Πυργί έχει αναδειχθεί διατηρητέο μνημείο.
Οι κάτοικοι του πλέον ζουν κυρίως από την μαστίχα.

Ολύμποι:

Είναι ένα μεσαιωνικό χωριό του 14ου αιώνα και βρίσκεται σε απόσταση 31 χιλιομέτρων ΝΔ της πόλης της Χίου, 6 χιλιόμετρα από το Πυργί στο δρόμο προς τα Μεστά. Αρχιτεκτονική αντίστοιχη των Μεστών αλλά με εμφανείς αλλοιώσεις με το πέρασμα των χρόνων. Ανακηρύχθηκε και αυτό διατηρητέο μνημείο. Η κοντινότερη, στο χωριό παραλία, είναι τα Κάτω Φανά σε μια απόσταση 6 χιλιομέτρων. Τα Φανά ήταν ένας τόπος λατρείας του νησιού με τη μακρόχρονη παράδοση που άρχισε τον 9ο αιώνα π.Χ., συνεχίστηκε με τις λαμπρές φάσεις της αρχαϊκής εποχής, μετατράπηκε σε χριστιανικό κέντρο από τα πρωτοβυζαντινά χρόνια για να καταλήξει σήμερα σ' ένα μικρό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων κτισμένο στον ίδιο ακριβώς χώρο, σ' ένα ύψωμα που λίγο απέχει από τον όρμο.

Στα 3χλμ. από τους Ολύμπους βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο της Συκιάς με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Έχει μέγιστο βάθος 57 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 100 περίπου μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο κεντρικός του θάλαμος έχει διαστάσεις 40 Χ 40.

Η αρχή της δημιουργίας του τοποθετείται στο Ανώτερο Ιουρασσικό (πριν 150 εκατομμύρια χρόνια) ενώ η ολοκλήρωση τους κατά το Κενοζωϊκό (πριν 50 εκατομμύρια χρόνια).

Μεστά:
36 χλμ στο Νοτιοδυτικά της πόλης βρίσκονται τα Μεστά,  ένα πολύ καλά διατηρημένο χωριό -κάστρο της βυζαντινής περιόδου (12ος - 15ος αιώνας).
Το καστροχώρι αυτό έχει ανακηρυχθεί  διατηρητέο, χτισμένο με γκρίζα πέτρα, σε οδηγεί πίσω στους αιώνες με τις λίγες αλλοιώσεις που έχει υποστεί με το πέρασμα των χρόνων. Οι δρόμοι είναι πετρόστρωτοι, στενοί και σκεπασμένοι με καμάρες. Αυτός ο τύπος φρουρίου, χτίστηκε για προστασία από τις συχνές επιδρομές των πειρατών και των Τούρκων.
Σε μια απόσταση 4 χλμ. βρίσκεται ο Λιμένας Μεστών.

Καλαμωτή:
Περίπου 21 χλμ. νότια από την πόλη της Χίου, ένα χωριό με περίπου 850 κατοίκους, κυρίως μαστιχοπαραγωγούς.
Κοντά στο χωριό της Καλαμωτής βρίσκεται επίσης και η παραλία της Κώμης, μια από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού με άμμο. Εκεί θα βρείτε πολλές ταβέρνες, μπαράκια, καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα καθώς και πολλά είδη τουριστικών εγκαταστάσεων.

Καταρράκτης:
Είναι ένα παράκτιο χωριό, απόστασης 16 χιλιομέτρων νότια από την πόλη της Χίου.
Το χωριό έχει ένα μικρό και όμορφο λιμάνι, μια καλή παραλία και πολλές ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκα ψαρικά και θαλασσινά.

συνεχιζεται...

Μείνετε κοντά μας

facebook